Esővíz hasznosítás

Esővíz hasznosítás

 
A földön található 1,4 millió köbkilométer víz 97%-a az ember számára felhasználhatatlan tengervíz. A fennmaradó 3% édesvíz nagy része a 746711_38706378.jpgsarkvidékeken és gleccserekben található fagyott állapotban. A szabadon felhasználható édesvízkészlet a Föld vízkészletének csupán 0,3%-át teszi ki. A mennyiségnél nagyobb probléma a vízminőség. Nitrátok, foszfátok, növényvédőszerek és más kémiai anyagok vízbe kerülése miatt a tisztítás egyre bonyolultabb és drágább. Az esővíz felhasználása - az ivóvíz megtakarítás érdekében - nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy kíméletesebben kezeljük ezt a természeti kincsünket.

 

 Ahogy a diagramon jól látszik, a felhasználási területek felénél az ivóvíz esővízzel helyettesíthető lenne, mert ezekhez a területekhez az ivóvíz nem feltétlenül szükséges. Ez a háztartásoknak akár 50%-os ivóvízdíj megtakarítást is jelenthet.

 Minden lakos naponta átlagosan 132 liter értékes ivóvizet használ el, megközelítőleg az alábbi megoszlás szerint.
esviz.jpg

Előfeltétel azonban az, hogy az esővíz-hasznosító berendezés biztosítani tudja a kívánt vízminőséget. Az esővíznek megvan az az előnye, hogy ingyen van, nem kell tisztítani, és nem kell szállítani. Az alábbi felhasználási területeken az esővíz kiválóan alkalmazható, és még pozitív mellékhatásai is vannak.

  •  A WC öblítéseknél lehet a legtöbbet megtakarítani, és nem képződik vízkő.

  • Optimális mosógépekhez, mert lágyvíz, ezért 50%-al kevesebb mosóporra van szükség, és nem vízkövesedik el a mosógép.

  • Jól felhasználható növények öntözésére, mert így a növények optimális módon jutnak ásványi anyagokhoz.

Ezeken a tényeken túl az esővíz-hasznosítás segít csökkenteni a csatorna terheltségét nagy mennyiségű csapadék lehullásakor vagy a hóolvadások alkalmával, mivel zárt medencékbe gyűlik, és visszatartásra kerül a csapadék. Az esővíz-hasznosító rendszert elszivárogtatással kombinálva egy ökológiailag optimális megoldás jön létre.

Az épületgépészet magas követelményeit kielégítő újabb rendszerek tehát lehetővé teszik a drága élelmiszer ivóvíz több mint 50%-ban történő212.jpg kiváltását. Az ivóvíz-megtakarítás egy 4 személyes háztartásnál, közepes méretű családiház esetén, a fogyasztói szokásoktól függően évente akár 50-100 m3 is lehet. A rendszer akár pincetartályokkal, akár földbe telepített esővíztárolóval, a rendelkezésre álló elemekból, megfelelő szakmai irányítással, egyénileg is megvalósítható. Már meglévő ciszternák esetén is nyújt kiépítési lehetőséget. A szűrőtartályok készülhetnek betonból, vagy műanyagból, a jó vízminőséget biztosító speciális, beépített elemekkel.

A komplett rendszer elemei: Speciális csapadékvíz szűrő, Ciszterna (tároló), Csapadékvíz hasznosító szivattyú, Speciális szerelvények, idomok.

A rendszerek kiválasztása, méretezése, megvalósítása és üzemeltetése tárgyában a  munkatársaink készséggel nyújtanak segítséget. Kérje ajánlatunkat!

it.gif