Napenergia hasznosítás

Napenergia

Napenergia hasznosító rendszerek

A föld felszínén tárolt energia nagy része gyakorlatilag egyedül a Napnak köszönhető.
Ez az energia természetesen közvetlenül is hasznosíthatókollektor_a_teton.jpg, mivel az intenzív sugárzás majd’ minden nap ingyen rendelkezésre áll. Télen is.

A Nap évente 1400 – 1900 órán keresztül süt. A besugárzott területeken a sugárzási energia 1000 kWh négyzetméterenként. Ez egy négyzetmétert tekintve évente megfelel körülbelül 180 kg barnaszén, vagy 230 kg tűzifa, vagy 95 Nm3 földgáz energiájának. 4 – 6 m2 kollektorfelület évente egy héttagú család melegvíz készítési energiaszükségletének 70 %-át fedezni tudja. A Nap időszakonként különböző erősséggel süt. A meleg hónapokban, május és szeptember között a hőenergia szükséglet 90 %-át fedezi. Csak decemberben csökken ez az érték a mélyen járó nap miatt 25 %-ra. Így az egész évre átlagosan a melegvíz készítési energiaigény 70 százalékának a megtakarításával számolhatunk. A kollektorokkal összegyűjtött hő egy speciális hőcserélőn keresztül a melegvíz tároló vizét melegíti, mely melegvíz tárolóból különböző melegvíz fogyasztók láthatók el. Aki például a mosogatógépét a melegvíz hálózatra köti, a gép mosogatóvizének felfűtésekor elektromos áramot takarít meg.

Napkollektoros rendszereink magas komfortot biztosítanak minden tartományban.
A rendszerek teljesen automatikusan üzemelnek alacsony karbantartási igénnyel, nagymértékben hozzájárulnak az energiatakarékossági előírások teljesítéséhez, emelik az ingatlan értékét, és energiát takarítanak meg. Nem csak a melegvíz készítésnél, hanem a fűtésnél is. Az átmeneti hónapokban, márciustól májusig, illetve szeptembertől novemberig segíti a napenergia a fűtési rendszer energiaellátását. Ebből adódón lehet a napkollektoros rendszereket hőszivattyúval kombinálva egy megújuló energiát használó rendszerré fejleszteni. Ezt kínálja a Főnix-rendszer.

A modern technológiának köszönhetően már olyan épületszigetelési rendszerek és nyílászárók állnak a megrendelők rendelkezésére, amivel a fűtési hőszükséglet nagymértékben csökkenthető, mind új építésnél, mind meglévő épületnél, anélkül, hogy a meglévő fűtési rendszert nagymértékben át kellene alakítani. De mi a helyzet a használati meleg vízzel? Napjainkban, míg a fűtési hőszükséglet egyre kisebb, úgy nőtt meg ugrásszerűen a háztartások HMV-igénye.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy napjaink egyik slágertémája – részben az energiahordozók árának folyamatos és drasztikus emelkedése miatt – az energiatakarékos, költséghatékony, megújuló energiák használata a mindennapokban. Ma szinte mindenki azon gondolkodik, hogy hogyan tudná csökkenteni a meglévő költségszámláit, illetve új építésű ingatlannál, hogy miként lehet azt a legoptimálisabban üzemeltetni. 

A modern technológiának köszönhetően már olyan épületszigetelési rendszerek és nyílászárók állnak a megrendelők
rendelkezésére, amivel a fűtési hőszükséglet nagymértékben csökkenthető, mind új építésnél, mind meglévő épületnél, anélkül, hogy a meglévő fűtési rendszert nagymértékben át kellene alakítani. De mi a helyzet a használati meleg vízzel? Napjainkban, míg a fűtési hőszükséglet egyre kisebb, úgy nőtt meg ugrásszerűen a háztartások HMV-igénye. Elérhető áron kaphatók a nagy vízfogyasztású berendezések, sarokkádak, hidromasszázs-kabinok, zuhanypanelek, esőztető berendezések, amelyek nagymértékben növelik egy háztartás üzemeltetési költségeit.


Jogosan merül fel a kérdés, hogyan tudnánk csökkenteni a költségeket anélkül, hogy le kellene mondanunk a komfortról. A válasz egyszerű, természetesen a Nap energiájának felhasználásával, vagyis napkollektoros rendszer alkalmazásával. Egy jól megtervezett, kiválasztott és szakszerűen telepített napkollektoros rendszerrel a HMV-igény több mint 65%-át, tudjuk megtakarítani éves szinten. Ez a szám inkább csak tájékoztató jellegű, mert nagyban függ az alkalmazott rendszer típusától (drain-back, kényszeráramlású), a kollektorok típusától, minőségétől (sík, vákuumcsöves), a kollektorok elhelyezésétől, tájolásától és a szakszerű kivitelezéstől. A megfelelő rendszer kiválasztásához mindenképpen célszerű egy szakkereskedő cég segítségét kérni, akik a megrendelői igények és a helyi sajátosságok figyelembevételével a lehető legjobb megoldást fogják javasolni, mind a szükséges kollektormennyiség, mind a megfelelő tárolótérfogat és szabályozás tekintetében.

A gyártó cégek, azért, hogy megkönnyítsék mind a szerelők, mind a végfelhasználók választását, kész csomagokat állítottak össze a leggyakrabban felmerülő épületgépészeti feladatok napkollektoros rendszerrel való megoldására.

A csomagok a 2-3 fő HMV-ellátására alkalmas rendszerektől egészen a nagyobb házak fűtés-rásegítéséig és HMV biztosítására alkalmas rendszerekig terjednek, magukba foglalva a szükséges kollektormennyiséget, szabályozásokat, tárolókat, megkönnyítve a végfelhasználók és nem utolsósorban a szerelők munkáját. Amennyiben nem terveztetjük meg a rendszerünket, célszerű napkollektoros csomagokat vásárolni.

A Merkapt Kft. termékújdonságai között megtalálható több gyártó cég napkollektoros rendszere, továbbá a telepítéshez, szereléshez szükséges anyagok széles választéka.
napen2.gif

A napkollektoros rendszerek iránti igény növekedése miatt Magyarországra is beáramlottak az olcsó, rossz minőségű termékek.
Azért, hogy a végfelhasználó elégedett legyen, mindenképpen érdemes a megbízható, akár több évtizedes múlttal és nem utolsósorban szakszerviz-hálózattal rendelkező napkollektoros rendszereket választani, még ha kicsit drágábbak is, ezzel elkerülendő a későbbi garanciális problémákat! Az elmúlt évek tapasztalata alapján jelenleg a kereskedelemben kapható jó minőségű kollektorok megbízhatók, kb. 20-30 év várható élettartammal rendelkeznek. A legtöbb felmerülő probléma az elégtelen szerelés miatt következik be, ezért a kivitelező munkája alapvetően befolyásolja a rendszer hatékonyságát és a vevő elégedettségét.


Mint minden épületgépészeti rendszert, úgy a szolár rendszereket is időről időre ellenőrizni kell. A szolár rendszerek nem karbantartásmentesek! Egy éves ellenőrzés és átvizsgálás mindenképpen ajánlatott. Ellenőrizni kell a szigetelés sértetlenségét, a glykol (fagyálló-forrásálló folyadék) keverési arányát és pH értékét, az áramlási mennyiséget, a kollektorok tisztaságát, a tárolókat, a csővezetékrendszer tömítettségét stb. Ahogy a gázkészülékeket, a szolár rendszereket is csak szakszerviz üzemelheti be, biztosítva ezzel a garanciális feltételek meglétét. Célszerű karbantartási szerződést kötni az éves vizsgálatok elvégzésére is, így növelve a garanciális időtartamot. A szolár rendszerek telepítése nem ördöngösség, de van jónéhány dolog, amire a kivitelezőnek és a végfelhasználónak oda kell figyelnie.

Ebben igyekszik segítséget nyújtani a Merkapt Kft. rendszeresen szervezett tanfolyamokkal mind szerelőknek, mind végfelhasználóknak, ahol elsajátíthatják a különböző szerelési, telepítési, üzemeltetési tudnivalókat. A napkollektoros rendszer ma - ha a pályázati lehetőségeket is figyelembe vesszük – a leggyorsabban megtérülő, egyik leghatékonyabb módja az épületek energiaköltségeinek hatékony csökkentésére, hiszen a Nap energiája „ingyen” van, csak a lehetőségét kell megteremteni annak, hogy használni is tudjuk.