Falfűtés - hűtés

Falfűtés: Walltherm falfűtés és felülethűtés rendszer

 

A falfűtésről általában: 

walltherm.jpg

Letölthető Walltherm prospektus

Megvalósult kivitelezések WALLTHERM
rendszer alkalmazásával

A WALLTHERM rendszer szárazfektetésű előszerelt gipszkarton panelek teljesítményméréseit, független mérőlaboratórium, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar, Épületgépészeti Tanszéke végezte!

Az utóbbi időkben erős igény mutatkozik arra, hogy a hagyományosan
elterjedt padlófűtés és radiátoros rendszerek kombinációját padló-és falfûtés
kombinációjával váltsuk ki,
 vagy ahol a hőszükségletet teljes egészében fedezni tudjuk, csak falfűtést alkalmazzunk. Ennek fõ oka elsősorban az, hogy napjainkban az alacsony hőmérsékletű (pl. 45/40°C) hőhordozóval üzemelő fűtési rendszerek hódítanak és a falfűtés vagy a padló-és falfűtés kombináció is ezek közé sorolható.

Nagy előnye a rendszernek az, hogy a hőleadás legnagyobb része sugárzással történik, amely ugyanakkora belső hőmérséklet esetén jobb hőérzetet biztosít. Tehát a megválasztott belső hőmérséklet 2-3 °C-kal csökkenthető változatlan hőérzet mellett, ez jelentős energiamegtakarítást eredményez.

magyar_termk.jpgA fűtendő fal hőmérséklete magasabb lehet, mint a padlófűtésnél alkalmazott felületi hőmérséklet, ezért a fajlagos hőleadás a falfelületen lényegesen nagyobb.
A falfelület és a mennyezet fűtésre és hűtésre is használható megfelelő gépészeti kialakítás esetén.

A fűtő-, illetve hűtő réteg relatíve vékony (a padlófűtés betonrétegének vastagságához képest), ezért kicsi a rendszer tehetetlensége a radiátoros rendszerhez hasonlóan. Ez azt eredményezi, hogy úgy, mint a radiátoros rendszernél, az időjárás változásait megfelelő szabályozással gyorsan lehet követni, ugyanakkor az épületszerkezet fűtése ill. hűtése miatt van hőtartó jellege is.

Nyáron hűtési üzemmódban a helyiségekben tartózkodók hőérzetét úgy javíthatjuk, hogy közben nincsenek kitéve huzat és porterhelésnek (mint pl. splitklíma, fain-coil, stb.), a komfortérzet összehasonlíthatatlanul jobb. • Nem utolsó sorban az előnyöknél érdemel említést az is, hogy nincs külön helyigény, nincs nedvesedés, penészesedés és korszerű energia-előállító berendezésekkel (kondenzációs kazán, hőszivattyú, stb.) üzemeltethető.
Hűtési igény estén a hagyományos rendszerekhez képest a beruházás költsége alacsonyabb. 00DSC02327.JPG

 A korrektség kedvéért meg kell említenünk talán egyetlen hátrányát is. Ez pedig az előbbiekből adódik. Mivel itt a falak a hőleadók, ha eléjük bútorokat teszünk, nagymértékben csökken a hőleadás, illetve hűtési üzemmódban a hűtés hatásfoka. Ezt megfelelő tervezéssel (előzetes bútorozási terv, csőregiszterek lehetőleg a külső határoló falakra és mennyezetre kerüljenek) tökéletesen ki lehet küszöbölni. Képek, dísztárgyak, lámpák utólagos elhelyezésére is van lehetőség a megfelelő műszerek vagy speciális hőérzékélő fólia segítségével, amely elszíneződésével jelzi a felfűtött csövek helyét.